доклад за развитието на икономиките в света до 2075 г., който

...
доклад за развитието на икономиките в света до 2075 г., който
Коментари Харесай

Бъдещето на света не е евроатлантическо

доклад за развиването на стопанските системи в света до 2075 година, който би трябвало да ориентира бизнесът какви са вероятностите през идващия половин век и по какъв начин на тази основа да взема сполучливи решения. Той е изработен на основата на разбор на трендовете на 104 най-важни стопански системи в света и е следващият от сходни отчети, които тя прави през последните десетилетия. В него се откриват четири съществени трендове, които ще бъдат присъщи за световната стопанска система през идващия половин век.

Първата е забавеният световен напредък, обвързван с ускореното понижаване на повишаването на популацията и с това и на работната мощ в света, редом с увеличение на възрастното и неработещо население, нуждаешо се от от ден на ден пенсионни и здравни разноски. Глобалният демографски напредък е намалял през последния половин век от 2 % годишно до 1 % годишно и световната работна мощ пред идващите години ще понижава, което изключително мощно се вижда в евроатлантическия свят, където имаме максимален дефицит на работна мощ. За интервала 2024-2029 година идващите 10 години се чака междинното повишаване на международната стопанска система да бъде 2.8 % годишно, а по-късно да намалее под 2 %.

Втората наклонност е доста по-ниският растеж на американската стопанска система спрямо тази на огромните разрастващи се страни и намаляване на ролята на американския $ в международната стопанска система.

Третата е намаляването на световното неравноправие сред райони и страни и увеличение на неравенствата вътре в страните, което се следи през последните десетилетия. Това се трансформира в главното предизвикателство към бъдещето на глобализацията, защото страните ще се мъчат да спрат бятството на капитал, с цел да могат да преразпределят и понижават неравенствата. Очаква се това да води до възходяща напредък на протекционизма и популизма, до трендове на деглобализация, които към този момент се следят все по-силно в разнообразни страни.

Четвъртата е доближаването на стопанските системи на по-слабо развитите страни с тези на най-развитите, като водеща роля в това отношение ще имат азиатските страни. Независимо, че има международна наклонност на закъснение на растежа, то повишаването на действителния Брутният вътрешен продукт в тези страни ще изпреварва този на евроатлантическия свят.  Световни водачи на растежа ще бъдат Китай, Индия, Индонезия. Основната част от световния Брутният вътрешен продукт ще се създава в Азия, която ще бъде икономическия мотор и  център на международното развиване, заместващ превъзходството на евроатлантическия свят от последните два века. Китай изпревари Съединени американски щати по Брутният вътрешен продукт по паритет на покупателната дарба през 2014 година, а до 2034 година се чака да ги изпревари и по номинален Брутният вътрешен продукт. Според Голдман Сакс най-голямата стопанска система в света през 2050 година ще бъде на Китай, на второ място – на Съединени американски щати, на трето – Индонезия и на четвърто място ще бъде единствената европейската страна Германия.

През 2075 година първите 10 най-големи стопански системи, определящи бъдещето на света ще бъдат подредени по следния метод. Първите две най-големи ще бъдат надлежно на Китай и по-късно на Индия, на идващите три места ще бъдат Съединени американски щати, Индонезия и Нигерия, а след тях ще се подреждат поредно Пакистан, Египет, Бразилия, Германия, Англия. Обърнете внимание – единствено три от тези стопански системи ще бъдат от евроатлантическия свят, а единствената стопанска система от Европейски Съюз, която съумява да се класира най-малко на осмо място по това време ще бъде тази на Германия.  Седемте най-големи стопански системи няма да бъдат на страни от НАТО, нито от Европейския съюз, ще бъдат надалеч от евроатлантическия свят .

Идва свят напълно друг от този, който съществува от началото на развиването на капитализма. Съвсем друг от този, в който живяхме след края на държавния социализъм в Съюз на съветските социалистически републики и Източна Европа. С крясъци „ народна власт “ нашите политици прегърнаха въодушевено неолибералният капитализъм, обещавайки ни, че „ времето е наше “ и лъжейки ни, че основават модел на развиване, който е „ краят на историята “ – най-висшето положение на човечество. Реално обаче светът потегли в друга посока.  Неолибералният капитализъм на евроатлантическия свят го докара до закъснение в развиването и загуба на геоикономическата и геополитическа позиция, която имаше през последните епохи . Начело на света излиза стопанската система на социализма с китайски характерности. Сред първите 10 стопански системи в света ще бъдат азиатски и африкански стопански системи, които от ден на ден ще задават моделите и посоката на международното развиване. Дано българските политици осъзнаят какво става и накъде върви светът, спрат да се държат като неоколониална администрация и предотвратят изгубването на страната ни, която те трансфораха в най-неравната, корумпираната, необразовано ръководена и бедна страна в Евопейския съюз с най-умиращата и изчезваща от картата на планетата нация в света.

Клуб 24 май

Още публикации от Васил Проданов05.04.2024Васил Проданов42564Защо социализмът и лявото в Съюз на съветските социалистически републики и у нас се провалиха, а в Китай - не?
Едно от типичните разлики сред станалото в Китай през последните десетилетия и в Съюз на съветските социалистически републики, Русия и България са цивилизационните разлики в връзките към предишното, които са един от значимите фактори за разликите и в развиването на другите страни. Нека да създадем съпоставения.

10.03.2024Васил Проданов43638Залезът на Европа: Трета част – Демографската гибел
Човечеството през днешния ден се намира в интервала на най-големите демографски промени в историята, свързани с общо увеличение на популацията, ускорена смяна в балансите на количеството население и съотношението сред другите възрастови групи в другите райони. От общо над 8 милиарда души...

01.03.2024Васил Проданов44670Залезът на Европа: Втора част – Технологическият залез
В историята технологиите са играли основна роля за това коя страна и район ще заемат водеща геополитическа и геоикономическа позиция в света. От изобретяването на печатната машина през 1439 година от Йохан Гутенберг до множеството открития през XIX до началото на ХХ век Западна Европа...

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед28220Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед29756Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед69722Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед30480Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед48027Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553157Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед182631Ге
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР